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Abstract: 

The labeling requirements for asbestos-containing waste material transported off the facility 
site (see 40 CFR Part 61.150) are clarified. A source must comply with either discharging 
no visible emissions to the outside air or following all of the requirements of 61.150(a)(1); 
the latter option being the preferred method of compliance. Bags of asbestos- containing 
waste material do not have to be labeled with the generator's name and address if the 
source chooses to meet the requirements in 61.150(a); therefore, the landfill operator does 
not have to reject a shipment of waste where the bags do not have labels on them. 
However, EPA would like to be notified when this happens so that a follow-up inspection 
can be made at the generator's abatement site. 

Letter: 

Mr. John Miller

Assistant General Manager

Valley Landfill

R.D. #2 Box 282A

Pleasant Valley Road

Irwin, PA 15642


Dear Mr. Miller:


This is in response to your letter dated December 9, 1992 requesting a formal written 

response to the issue of the enforceability of the labeling requirements for asbestos­

containing waste material transported off the facility site (see 40 CFR Part 61.150). 

Particularly, you state that you have received conflicting interpretations of this section of the 

asbestos National Emission Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) from Region 

I and Region III of the Environmental Protection Agency (EPA). 


Under 61.150(a), the rule states: "Discharge no visible

emissions to the outside air during the collection, processing (including incineration), 

packaging, or transporting of any asbestos-containing waste material generated by the 

source, or use one of the emission control and waste treatment methods specified in 

paragraphs (a)(1) through (4) of this section." 


The "or" in paragraph (a) of 61.150 means that paragraph (a)(1) of the same section (which 

includes requirements for labeling containers of asbestos-containing waste material to be 

transported off the facility site) is an optional method of compliance with paragraph (a). 

Generally, it is expected that a source comply with either discharging no visible emissions 

to the outside air or following all of the requirements of 61.150(a)(1) with the latter option 

being the preferred method of compliance. Bags of asbestos-containing waste material do 

not have to be labeled with the generator's name and address if the source chose to meet 

the requirements in 61.150(a), therefore the landfill operator does not have to reject a 

shipment of waste where the bags do not have labels on them. However, EPA would like to 

be notified when this happens so that a follow-up inspection can be made at the generator's 

abatement site. 


The requirement for labeling in 61.150(a)(1)(v) allows for easier tracking of asbestos­

containing waste materials from the point of generation until disposal. If the source has not 

explicitly stated on the initial notification which collection and disposal method will be used, 

and if no labels are on the waste containers, it is assumed that the source has chosen the 

"discharge no visible emissions" requirement of 61.150(a). In the case where no labels are 

on the waste containers, EPA may make an additional effort to inspect/reinspect the work 

site that the material came from to determine if any visible emissions may have occurred 

during the collection, transport, or disposal of the waste and whether any visible debris has 

been left behind. If any debris is discovered, it is likely that EPA would pursue potential 

enforcement actions against the source. Therefore, in order to reduce its potential liability, a 

source should choose the option in 61.150(a)(1) for waste disposal. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement, the Office of 

Prevention, Pesticides and Toxic Substances, and the Emission Standards Division of the 

Office of Air Quality Planning and Standards. If you have any questions, please contact 

Tom Ripp of my staff at (703) 308-8727. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Stationary Source Compliance Division Office of Air Quality Planning and Standards 


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charlie Garlow, OE (LE-134A)

Michael Horowitz, OGC (LE-132A)

Chris Oh, SSCD

Tom Ripp, SSCD

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



